Har du planer på att åka till ett annat land för att köpa med dig alkohol hem? Då finns det ett par saker att tänka på. Informationen i det här inlägget baseras på det som tullverket.se uppger och du bör kontrollera med dem hur reglerna är just idag när du tänker åka (eller egentligen, när du tänker dig passera gränsen till Sverige igen)

Jag reser hem från annat EU-land, hur mycket alkoholdrycker får jag ta med mig?

När du kommer som resande från ett annat EU-land till Sverige får du skattefritt ta med dig alkoholdrycker för personligt bruk om följande är uppfyllt:

  • Du har själv handlat dem
  • Du ska använda dem för ditt eget eller familjens personliga bruk
  • Du transporterar dem personligen, dvs reser med varorna från det andra EU-landet till Sverige
  • Du har fyllt 20 år

Jag åker till Tyskland för att handla alkohol till en fest, hur mycket får jag ta med mig?

Samma svar som frågan ovan.

Jag tänkte åka till Turkiet, hur mycket alkohol får jag ha med mig hem?

När du kommer som resande från ett land utanför EU får du tull- och skattefritt ta med dig en resanderanson med alkohol om följande är uppfyllt:

  • Du har själv handlat dem
  • Du ska använda dem för ditt eget eller din familjs personliga bruk
  • Du transporterar dem personligen, dvs reser med varorna från landet utanför EU till Sverige
  • Du har fyllt 20 år

Om du är bosatt i Sverige har du bara rätt till en tull- och skattefri resanderanson om:

  • Din inresa sker med flyg i reguljärtrafik

Eller

  • Din utlandsvistelse varat längre än 20 timmar

Kan jag låta en vän handla alkohol åt mig i ett annat EU-land?

Ja, det går bra. De regler som gäller då är desamma som när du beställer alkohol från ett annat land. Du måste ha anmält införseln till Skatteverket och ställt säkerhet innan alkoholen förs in i Sverige.

Kan jag ta med mig dubbel ranson?

Kommer du som inresande direkt från tredjeland till Sverige kan du i vissa fall få ta in ”dubbel ranson”. Dubbel ranson innebär att du kan ta med alkohol köpt i annat EU-land och en taxfreeranson samtidigt.

Sådana resor är exempelvis när du åker från Finland via Åland till Sverige. Åland räknas som ett land utanför EU click here for more info.

Du har köpt med dig beskattade alkoholvaror från Finland. På färjan, som går via Åland, köper du din taxfreeranson som är en liter sprit eller två liter starkvin (eller mousserande) samt fyra liter vin. För starköl är begränsningen 16 liter.

Vid din ankomst till Sverige måste du kunna styrka att den kvantitet du har med dig utöver taxfreeransonen är köpt inom EU. Det sker enklast med ett inköpskvitto eller annan handling som styrker var och när du köpt varan.

http://www.alkoholimport.se/wp-content/uploads/2016/02/XH27YIWBE0-1024x683.jpghttp://www.alkoholimport.se/wp-content/uploads/2016/02/XH27YIWBE0-300x300.jpgadminPrivatimport
Har du planer på att åka till ett annat land för att köpa med dig alkohol hem? Då finns det ett par saker att tänka på. Informationen i det här inlägget baseras på det som tullverket.se uppger och du bör kontrollera med dem hur reglerna är just idag när...